Logo Huis voor de Kunst

Peter Durieux

Bekijk als

Peter Durieux (1951, Sassenheim Z.H.) raakt geïnspireerd door dat wat hij ziet gedurende zijn reizen naar Frankrijk, waar hij regelmatig met collega's of alleen gaat werken. Hij schildert niet precies na wat hij ziet. De compositie van het beeld zet hij naar zijn eigen hand waarbij fantasie en werkelijkheid in elkaar overvloeien. Storende elementen worden weggelaten of dingen worden iets verschoven om een bevredigender resultaat te krijgen en de werkelijkheid wat mooier te maken dan zij is. Het is uiteindelijk de compositie, de vlakverdeling, het spel van licht en donker en het kleurgebruik dat telt, niet het werkelijkheidsgehalte van de voorstelling.

In het schilderen van landschappen kan Peter Durieux zich volledig uitdrukken. Het palet met zijn talloze groenen, grijzen en okers biedt hem genoeg middelen om ingetogen en evenwichtige voorstellingen te schilderen. Rust en harmonie voeren er de boventoon. De kunstenaar verbeeldt in zijn schilderijen geen mensen. Wel zien we steeds de aanwezigheid van de menselijke hand in bouwsels, hekjes, huizen, e.d. Het zijn elementen die zich harmonieus in de natuur voegen, alsof de menselijke aanwezigheid alleen iets toevoegt en geen afbreuk doet aan zijn omgeving.
Durieux volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen in de vakken tekenen, schilderen en grafiek. Dat laatste maakt hij al vele jaren niet meer. Waren de tekeningen aanvankelijk studiemateriaal voor zijn schilderijen, de laatste jaren staan ze meer op zichzelf.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard