Logo Huis voor de Kunst

Jos Dirix

Bekijk als

Jos Dirix

Mensen en beesten vol levensenergie. In de sculpturen van Jos Dirix staan het cyclische leven en het respect voor de natuur centraal. Jos Dirix bezielt ieder beeld, in zijn gehele oeuvre, door het wezen ervan ten volle zichtbaar en vooral intens voelbaar te maken. De paarden, stieren, mannen, vrouwen en roofdieren van Jos Dirix zijn vitaal en dynamisch. Vol oerkracht en tegelijk gracieus in hun beweging.

In een spel van werkelijke waarneming en verbeeldingskracht herschept Jos Dirix mens en dier in brons, in een continue, dynamische wisselwerking met de materie. Vol uitdagingen in de afweging tussen koesteren en herscheppen. 'De kern van iedere beweging, van mens en dier, is dat er geen begin en geen einde is. Er is ruimte, een open verhaal', stelt Jos Dirix. De internationaal gewaardeerde, Limburgse beeldhouwer maakt sculpturen waarin de spanning van een beweging, van mens en dier, de essentie van dat ene moment voelbaar is. 'Een moment van leven, pak ik in brons.'

Jos Dirix leeft, verbonden met de natuur, in een langgevelboerderij in het Midden-Limburgse Neer, aan de rand van het natuurgebied Leudal. Aan huis heeft Jos zijn Nederlandse atelier en de ruimte voor zijn eigen IJslandse paarden. Dagelijks is er contact met deze edele dieren. Samen rijden in de vrije natuur. Balans en cadans in harmonie. Een beleving die Jos eveneens ervaart in het gepassioneerd beoefenen van de Japanse zelfverdedigingskunst jiujitsu. Aanvallen en terugtrekken in een evenwichtige, bijna spirituele dans. Juist deze sensaties van dynamiek en vitaliteit in een ruimtelijke beleving, inspireren de in 1958 geboren Jos Dirix tot het scheppen van zijn expressieve, authentieke, bronzen sculpturen.

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard