Logo Huis voor de Kunst

James Pradier

Bekijk als

James Pradier (Genève 1790 - 1852 Parijs), ook bekend als Jean Jacques Pradier, was van oorsprong een Zwitserse maar tot de Franse school gerekende beeldhouwer, die bekend werd door zijn werken in de neoklassieke stijl.

Hij vertrok naar Parijs in 1790 om bij zijn broer (graveur) te gaan werken. Toen hij de Prix de Rome won, stelde hem dit in staat om van 1814 - 1818 in Rome te gaan wonen. Pradier was in Parijs leerling van Jean Auguste Dominique Ingres. In 1827 werd hij lid van de Academie des Beaux-Arts en docent aan de École des Beaux-Arts.

Pradier was een vriend van de romantische Alfred de Musset, Victor Hugo en Théophile Gautier en zijn atelier was een ontmoetingsplaats, geleid door zijn mooie maîtresse Juliette Drouet. Zij zou in 1833 met Hugo in het huwelijk treden.

De koele neoklassieke afwerking van Pradier's sculpturen zijn geladen met een erotiek die zijn klassieke thema's nauwelijks kunnen verhullen. Op de salon van 1834 veroorzaakte zijn sculptuur 'Sater Bacchant' een scandaleuze sensatie. Enkelen beweerden in de sculptuur de trekken van de beeldhouwer en zijn maîtresse Juliette Drouet te zien. Toen het preutse hof van Louis Philippe het weigerde te kopen, werd het verworven door Graaf Anatole Demidoff, die het naar zijn Palazzo in Florence bracht. Later is het beeld teruggekeerd naar het Louvre.De importantie van Pradier als kunstenaar in zijn eigen tijd, blijkt uit het feit dat zijn portret voorkomt op François Joseph Heim's schilderij 'Charles X reikt prijzen uit aan de artiesten op de Salon van 1824', dat in het Louvre hangt.

In 1846 zei Gustave Flaubert over Pradier: "dit is een groot kunstenaar, een ware Griek en de meest antieke van alle modernen, een man die zich niet af laat leiden door politiek noch socialisme, die als een echte arbeider met opgerolde mouwen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het werk is, gedreven door de wil om het goed te doen en door de liefde voor zijn kunst".

Pradier overleed op 4 juni 1852 en werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise. Het grootste gedeelte van zijn studio werd na zijn dood opgekocht door het Stedelijk Museum van Genève.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard