Logo Huis voor de Kunst

Isaac Israels

Bekijk als

Isaac Israels (Amsterdam 1865 - 1934 Den Haag) wordt in de literatuur ook wel aangeduid als Isaac Israëls. Hij signeerde echter zonder trema en staat daarom als 'Israels' bekend. Israels was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep van Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels, etsen en litho's.

Israels is opgeleid in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, een van de meesters van de Haagse School, en van 1880 tot 1882 op de Academie in Den Haag. In 1882 debuteerde Israëls met 'Militaire Begrafenis' op de 'Salon des Artistes Français' van Parijs.

In 1886 studeerde hij even aan de Rijksacademie Amsterdam, maar werd weggestuurd wegens volleerdheid. Hij bleef tot 1905 in Amsterdam en maakte er kennis met het mondaine stadsleven en ontmoette er George Breitner en Willem de Zwart, die zijn schildersvrienden werden. Hij werd de schilder van het turbulente nachtleven met een vrije, zwierig impressionistische toets. In 1904 trok hij voor het eerst met de schildersezel naar buiten om er aan plein-air schilderen te doen en er het directe licht op doek te verwerken in strand- en duinenscènes. Met de Duitse schilder Max Liebermann werkte hij vaak samen in Scheveningen. Geïntroduceerd door Thérèse Schwartze, wijdde hij zich eveneens aan motieven met mannequins en naaistertjes in de modewereld.
Na eerdere bezoeken aan Parijs verhuisde Israëls in 1904 naar Montmartre, en hield er zijn atelier op de Boulevard de Clichy tot 1925 aan. Het werk van Edgar Degas en Henri de Toulouse-Lautrec maakten indruk op hem. De specifiek Parijse motieven van publiek in de parken, de cafés, cabarets en bistro's, alsook de circus- en kermisacrobaten hadden zijn aandacht. En ook hier zocht hij de ateliers van de Franse couture op, met name van Jeanne Paquin. Hij nam echter maar eenmaal aan een expositie deel, in 1909.

Van 1913 tot 1915 verbleef hij in Londen. Hier waren het de ruiters op Rotten Row en de jonge danseresjes in de balletschool die zijn belangstelling kregen.
In 1921 reisde hij naar Nederlands-Indië. Israëls verbleef voornamelijk op Java, en wel in Batavia, Buitenzorg, Yogjakarta en Solo waar hij enige tijd aan het hof van de Mangkunagara verbleef, geïntroduceerd door de danser Raden Mas Yojana, die hij in Nederland had ontmoet. Ook bezocht hij Bali samen met de familie Veth.

In 1923 keerde hij terug naar Den Haag. Hij ging voorgoed aan de Haagse Koninginnegracht 2 wonen, in het huis van zijn ouders. In het koetshuis van nr. 2 hadden Isaac en zijn vader ieder een eigen atelier.

In 1928 won Isaac op het kunsttoernooi van de Olympische Spelen een gouden medaille in de categorie schilderkunst met het werk 'Ruiter in roode rok' (ook wel getiteld 'Ruiter met de rode jas', 'de rode rijder' of 'de roode ruiter').

Zijn techniek, niet van Franse invloed gespeend, leidde tot de blijvende faam van de Amsterdamse Impressionisten.

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard