Logo Huis voor de Kunst

Herman Berserik

Bekijk als

Herman Berserik (1921 - Den Haag - 2002) behoort tot de Nieuwe Haagse School. Zijn opleiding kreeg hij van 1939 tot 1944 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, onder meer van Willem Schrofer, Paul Citroen en Rein Drayer. Tijdens een reis naar Parijs raakte hij sterk onder de indruk van de Franse kubisten en de École de Paris. Dit is daarna te zien door de manier waarop hij in stillevens realisme en kubisme combineerde. Kort daarop werd Berserik lid van de Haagse Kunstkring en maakte deel uit van de groep Verve waar ook Jan van Heel en Theo Bitter bij hoorden. Vanaf 1963 was Berserik ook actief lid van genootschap Pulchri Studio.

De typische Berserik-stijl ontstond eind jaren vijftig en is te herkennen aan een realistische schilderstijl waarmee de werkelijkheid van alledag met een bevreemdende of humoristische kijk wordt bezien. Berserik ontwierp ook decors en kostuums voor toneel en boekomslagen voor de Salamander pocketserie. Berserik woonde en werkte tot aan zijn dood in de tuinmanswoning van het landgoed De Voorde in Rijswijk. Gedurende zijn hele carrière werden hem een groot aantal onderscheidingen toegekend, waaronder de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst (1948 en 1949), de David Roëllprijs (1951) en de Jacob Hartog oeuvreprijs (2000).

Werk van Berserik is onder meer opgenomen in de collecties van het Haags Gemeentemuseum, Rijksmuseum Amsterdam en Centraal Museum in Utrecht.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard