Logo Huis voor de Kunst

Dirk Smorenberg

Bekijk als

De onafhankelijke autodidact Dirk Smorenberg (Alkmaar 1883 - 1960 Oud-Loosdrecht) geldt als een van de weinige Art Deco schilders van Nederland. Aanvankelijk woonde en werkte hij in Alkmaar en Amsterdam. In 1910 kwam hij in Bergen in contact met jonge schilders als Filarski, Harrie Kuyten en Arnout Colnot, van de 'Bergense School', met wie hij altijd bevriend bleef. Zij deelden het interesse in spelen met licht; Smorenberg wilde de grijstinten vermijden en meer licht in het werk behouden. Zijn motto was dan ook: 'Houd je palet schoon!'

In 1911 kreeg Smorenberg samen met Filarski, Mondriaan, Graafland, Van Ingen en Maurits de Groot de gelegenheid om in New York te exposeren. En er werd grif verkocht. Smorenberg kreeg de smaak van het reizen te pakken en verbleef tussen 1914 en 1916 in Engeland. Daar werd hij voor het eerst op het buiten van een Londense familie geboeid door vijvers met waterlelies. Een tentoonstelling in Londen volgde.

Vanaf die tijd exposeerde hij regelmatig in Amsterdam en Rotterdam. Met Filarski maakte hij een reis naar Zwitserland, waarvan de lichtende berglandschappen getuigen.

In 1924 volgde er zelfs een expositie in Barcelona.

In 1920 vestigde Smorenberg zich in Loosdrecht. Aan de Horndijk 3, uniek gelegen tussen de Loenderveense Plas en de Vuntus , heeft Smorenberg zijn talloze studies van waterlelies gemaakt die hem zijn bekendheid bij het grote publiek hebben gegeven.

Zijn schilderijen zijn over de hele wereld verkocht, van overal in Europa, naar de Verenigde Staten, Canada tot naar Nieuw-Zeeland toe.

Smorenberg was lid van diverse kunstenaarsverenigingen zoals Arti et Amicitiae in Amsterdam, Sint Lucas en Laren-Blaricum.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard