Logo Huis voor de Kunst

Ben van Voorn

Bekijk als

Ben van Voorn (Eelderwolde 1927 - 2004 Yde) was een veelzijdig Nederlands kunstenaar; schilder, tekenaar, graficus, art director voor tekenfilms en oud docent van de Academie Minerva.

Van Voorn werkte onder meer voor de Toonder Studio's in Amsterdam als illustrator. Ook toen hij in 1958 naar Yde verhuisde bleef hij er tot 1969 nog diverse strips voor tekenen. Voor de Bommel-film 'Als je begrijpt wat ik bedoel' maakte hij de achtergronden, en hij werkte aan twee Franse Asterix-films. Van Voorn tekende ook zelf strips, cartoons en boekillustraties. Ook tekende hij onder andere tot eind 1969 de achtergronden voor de bekende Bommelstrip.

Uiteindelijk stopte Ben van Voorn met het illustratiewerk en legde zich toe op autonoom werk. Toch keerde hij met veel succes terug bij Van Bommel. Begin jaren 80 maakte hij de achtergrondschilderingen voor de Bommelfilm van Rob Houwer. Hiervoor maakte Van Voorn aquarellen van soms wel zes meter lang, waarmee hij een internationale reputatie in de tekenfilmindustrie kreeg. Zo ontving hij van de Gaumont Studio's in Parijs de opdracht voor een tweetal Asterix-films, die een groot succes werden. Na meer aanbiedingen uit Parijs en ook uit Canada koos Van Voorn weer voor zijn eigen vrijheid.

De onderwerpen van Van Voorn's autonome werk zijn vooral landschappen, stillevens en portretten. Gezien hij uiteenlopende stijlen en technieken beheerste, omvat zijn oeuvre zowel surrealistische en realistische werken als ook spotprenten.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard