Logo Huis voor de Kunst

Ben Viegers

Bekijk als

Ben Viegers (Den Haag 1886 - 1947 Nunspeet) kan als schilder binnen de nadagen van de Haagse School worden geplaatst. Ook Viegers beeldde zijn onderwerpen realistisch uit, in het licht van het moment, en gaf een impressie van wat hij zag, zoals het zich voordeed. De autodidact Viegers was verantwoordelijk voor een rijke, kleurrijke nabloei van het Nederlands impressionisme.

Het grootste deel van zijn leven bracht Viegers in Den Haag door. Dit verklaart misschien zijn liefde voor steden. Verder ging zijn hart uit naar het vastleggen van landelijke taferelen in de vorm van ongerepte of gecultiveerde natuur, al dan niet met aspecten van het boerenleven erbij. Hoewel hij ook portretten en stillevens schilderde, ging zijn voorkeur uit naar het werken in de buitenlucht.

Met zijn komst naar het kunstenaarsdorp Nunspeet in1938, staat Viegers in een traditie van eerdere kunstenaars, die, geheel in lijn met de rond 1900 heersende opvattingen, zochten naar de puurheid van het landleven. Eenvoudige huisjes en hun bewoners, boerenerven, het landleven: hun onderwerpskeuze weerspiegelde een geïdealiseerde authenticiteit, als tegenhanger dienend van de toenemende industrialisatie met alle stedelijke hectiek van dien. Viegers is één van de bekendste schilders die in Nunspeet heeft gewoond en gewerkt, en was lid van de Haagse Kunstkring.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard