Logo Huis voor de Kunst

Wouterus Verschuur

Bekijk als

Wouterus Verschuur (Amersfoort 1756 - 1828 Amsterdam) is een van de meest fameuze paardenschilders van de Hollandse 19e eeuw. Zijn inspiratiebron was de beroemde vakgenoot Philips Wouwerman uit de Gouden Eeuw. Opgeleid door Pieter Gerardus van Os, won hij al vroeg de Felix Meritis-prijs (1831 en 1832) en werk lid van de Koninklijke Academie en Arti Et Amicitiae in Amsterdam. Hij woonde en werkte ook in Den Haag, Haarlem en Brussel en werkte soms samen met de landschapsschilder Cornelis Springer.

Van Verschuur's inzendingen op de Wereldtentoonstelling van Parijs van 1855, kocht Napoleon III er één, wat blijk geeft van de internationale uitstraling die de schilder genoot. In 1860 bereikte hij het hoogtepunt van zijn carrière en wordt zodoende tot de laatste generatie van Nederlandse Romantische dierenschilders gerekend.

Verschuur blonk uit door de natuurgetrouwe weergave van paarden, voor zowel houding, ras als vacht. Daarbij had hij een voorkeur voor schimmels. In zijn scènes staat het paard, meestal vergezeld door een hond, centraal in de compositie en door een lichtbundel beschenen. Hierdoor creëert hij het zogenoemde chiaroscuro ofwel clair-obscur effect.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard