Logo Huis voor de Kunst

Emile Thysebaert

Bekijk als

Emile Thysebaert (Gent 1873 - 1962 Anderlecht) was een Belgisch figuratief postimpressionistische schilder. Zijn onderwerp was in eerste instantie het leven van de arbeiders en hetgeen hen bezig hield, zijnde paardenmarkten, bals, processies en visserstaferelen.

Doordat zijn grootvader een scheepswerf in de Gentse haven had, kwam Thysebaert op jonge leeftijd in contact met de arbeiderswereld. De diepe indruk die dit op hem maakte, is later in de thema's van zijn werken terug te zien.
Thysebaert begon zijn opleiding aan de Academie te Gent, onderbrak deze voor een verblijf in Parijs, waar hij Auguste Rodin, André Derain en Henri de Toulouse-Lautrec ontmoette. Terug in België zette hij zijn studie voort aan het Hoger Instituut in Antwerpen en na zijn diensttijd aan de Academie van Gent, waar hij Georges Minne en Theo van Rysselberghe ontmoette, om vervolgens zijn studie in Italië te voltooien. Een beurs van de Belgische Staat stond hem dit toe.
Toen hij zich in 1900 in Brussel vestigde, werd Thysebaert al snel opgemerkt als genreschilder, die met humor en unverfroren het leven van de gewone mens weergaf. Thysebaert was lid van de kunstenaarsgroepering Le Sillon, Labeur en de Antwerpse kunstenaarsgroepering 'Als ik kan'.
Thysebaert werd benoemd tot Ridder (1920) en later tot Officier (1961) in de Leopoldsorde.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard