Logo Huis voor de Kunst

Jan Sierhuis

Bekijk als

Jan Sierhuis (Amsterdam 1928) groeide op in de jaren van de depressie. Zijn vader overleed toen hij twee jaar was. In zijn vroege jeugd boetseerde en tekende hij al. Als jongen was hij vaak op zwerftocht door Amsterdam. Hij groeide op met de stadsgezichten zoals die van Israëls en Breitner.

Ook al heeft Jan Sierhuis de hele wereld over gereisd, hij is zich altijd als een Amsterdammer blijven beschouwen. Hij stond met Appel, Corneille en Lucebert in het centrum van de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst.

In eerste instantie bezocht Sierhuis de ambachtsschool om huisschilder te worden. Hierdoor deed hij veel materiaalkennis op. Vervolgens werd hij in 1945 toegelaten op de avondopleiding van de Rijksacademie ban beeldende kunsten, die hij na een conflict verliet. Hij was in 1947 betrokken bij de Experimentelen en in 1948 bij de CoBrA-groep. Hij was echter te jong om lid te worden. Jan Sierhuis is vooral een expressionistisch schilder, geïnspireerd door o.a. Paul Cézanne, Henri Matisse, Van Gogh en Picasso.

In zijn jonge jaren maakte Sierhuis naturalistische landschappen en ontwikkelde zich in de jaren vijftig en zestig tot uitsluitend abstract schilder. Daarna, midden jaren 60, ging hij over van het expressionisme naar een periode met vooral figuratieve thema's.
In 1968 gaf Sierhuis les aan Atelier '63 in Haarlem en was van 1970 tot 1979 als begeleider verbonden aan Psychopolis, de Vrije Academie in Den Haag. In 1983 werd hij docent aan de Rietveldacademie en in 1984 aan de Rijksacademie, instituut voor praktijkstudie, beide te Amsterdam.

Sierhuis kreeg voor zijn werk de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs en een eervolle vermelding bij de Prix de Rome. In 2002 werd hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard