Logo Huis voor de Kunst

Henry Schouten

Bekijk als

Henry Schouten (Nederlands Indië 1857/64 - 1922 Brussel/Gent) was een Belgische kunstenaar die vooral bekend is als dieren- en landschapsschilder. Hij gebruikte ook verscheidene pseudoniemen waaronder Jos Klaus en Joseph Klaas.

Over de geboorteplaats en het geboorte jaar is men het roerend oneens. In het boek 'Henry Schouten - een dierenschilder uit de negentiende eeuw' (1981) van Robert De Vos en Jean-Pierre de Bruyn is een document gepubliceerd waaruit kan worden opgemaakt dat Henry Schouten in 1859 geboren werd te Parijs en anno 1922 overleed te Watermaal-Bosvoorde. De vader van Henry organiseerde de zijdehandel tussen Nederland en Nederlands-Indië en was getrouwd met een Javaanse prinses. Wellicht dat er daardoor ook vaak Indonesië als geboorteland wordt genoemd. Rond 1900 zou Schouten de Belgische nationaliteit hebben aangenomen.

Henry Schouten kreeg zijn opleiding aan de Academie van Brussel (1876-1881) en werd in zijn stijl beïnvloed door Alfred Verwee (1838-1895) en diens vader Louis Verwee (1808-18770). Hij was een vlotte realistische dierenschilder die voornamelijk koeien, schapen, paarden, kippenrennen en dieren op het neerhof schilderde. In zijn schilderijen treed de mens zelden op de voorgrond.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard