Logo Huis voor de Kunst

Jean François Raffaëlli

Bekijk als

Jean François Raffaëlli ( 1850 - Parijs - 1924) was een Frans realistisch schilder die ook met de impressionisten werd geassocieerd. Raffaëlli ambieerde in zijn jeugd een carrière in de muziek en het theater. Hij richtte zich pas op de schilderkunst vanaf 1870.

Aanvankelijk schilderde hij vooral landschappen en kostuumschilderijen, waarmee hij al snel een keer mocht exposeren in de Parijse Salon. In oktober 1871 begon hij zijn studie aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts onder leiding van Jean-Leon Géròme.

Vanaf 1876 schilderde hij een hele serie realistische werken van boeren en katoenplukkers uit de omgeving van Parijs. Daarbij maakte hij intensieve karakterstudies van de werkende mensen in hun vaak armoedige omgeving, een methode die hij ontleende aan de naturalistische romans van Emile Zola en Joris Karl Huijsmans. Zijn werk werd geprezen door critici als Edgar Degas. Het was ook Degas die Raffaëlli introduceerde in de wereld van de impressionisten, die ervoor zorgden dat hij kon exposeren op de belangrijke impressionistische tentoonstellingen.

Dit leidde aanvankelijk tot veel discussie vanwege de afwijkende stijl van zijn werk, ook met Degas zelfs, van wie hij zich geleidelijk verwijderde.

Vanaf begin 1890 begon echter ook hij duidelijke invloeden van de impressionisten in zijn stijl te verwerken en verplaatste hij zijn aandacht van het platteland naar de binnenstad van Parijs en haar bewoners. Dit leidde tot frisse levendige werken en zijn succes als kunstschilder nam hierdoor aanzienlijk toe.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard