Logo Huis voor de Kunst

Jan Maurits Quinkhard

Bekijk als

Jan Maurits Quinkhard (Rees 1688 - 1772 Amsterdam) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en kunsthandelaar van Duitse oorsprong.

Hij was vooral bekend als portretschilder, hoewel hij ook miniaturen, interieurs, historiestukken en regentenstukken schilderde.

Van 1730 tot 1760 was hij de bekendste portretschilder van Amsterdam. Hij was een van de eerste portrettisten die landelijke bekendheid genoot. Zijn portretten vielen vooral op door de handgebaren die hij zijn geportretteerde personen gaf. Hij portretteerde onder meer een reeks hoogleraren van Nederlandse universiteiten.

Van een aantal van zijn geschilderde portretten werd een ets gemaakt door de graveurs Jacob Houbraken, Pieter Tanje en Reinier Vinkeles.

Quinkhard was afkomstig uit een geslacht van Duitse portretschilders. Hij werd geboren in Rees nabij Kleef, net over de Duits-Nederlandse grens, als zoon van de schilder Julius Quinkhard. Hij werd opgeleid voor de wetenschap maar koos in 1705 alsnog voor de kunst en was tot zijn 23e in de leer bij zijn vader.

Rond 1710 vertrok hij naar Amsterdam waar hij in de leer was bij vervolgens Arnold Boonen, Lrzystof Lubieniecki en Nicolaas Verkoye. Op 21 oktober 1723 werd hij ingeschreven als burger van de stad.

In de archieven werd hij destijds Jan Mouritse Quinchart van Reis genoemd. Hij was een van de oprichters van de Amsterdamse Stadstekenacademie. Tot zijn dood in 1772 was hij in Amsterdam actief als kunstenaar en kunsthandelaar.

Werk van hem is onder andere te vinden in het Rijksmuseum Amsterdam en het Frans Hals Museum in Haarlem.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard