Logo Huis voor de Kunst

Charlotte van Pallandt

Bekijk als

Charlotte van Pallandt (Arnhem 1898 - 1997 Noordwijk) behoort ongetwijfeld tot de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van de figuratieve beeldhouwkunst van de afgelopen eeuw. In de beschermde adellijke omgeving lijkt een keuze voor een carrière in de kunsten niet gebruikelijk al ligt haar passie wel in het schilderen en tekenen. In 1918 volgt ze lessen bij de schilder Albert Roelofs maar een professionele beoefening van het vak wordt door haar ouders tegen gehouden. Het zal tot 1926 duren voordat ze zich definitief 'full-time' aan de kunsten kan wijden.

Na een mislukt huwelijk en een verblijf van enkele jaren in Zwitserland, vestigt zij zich in Parijs. Ze zal er tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog grotendeels verblijven al is ze ook langere perioden in Nederland. In Parijs volgt ze lessen bij André Lhote maar al snel gaat haar belangstelling meer de kant van de sculptuur op. Ze volgt lessen bij Charles Despiau en ontmoet Maillol, op dat moment één van de belangrijkste Franse beeldhouwers. In Nederland heeft ze contact met de beeldhouwers Toon Dupuis en Albert Termote.

Aanvankelijk is het voor Van Pallandt niet eenvoudig om aansluiting te vinden in Nederland. De invloed van Prof. Jan Bronner domineerde de wereld van de beeldhouwkunst en met haar Franse scholing en invloed werd ze niet echt geaccepteerd. Uit eindelijk is die Parijse achtergrond misschien wel een zegening gebleken. Haar werk is geworteld in een andere traditie en daardoor vrijer in opvatting dan de rigide doctrine van Bronner die meer affiniteit had met het hakken dan met het modelleren. De lange vruchtbare loopbaan van Charlotte van Pallandt levert een omvangrijk oeuvre op van kleinere en grotere werken. Een van de hoogtepunten is zeker het beeld van Koningin Wilhelmina dat ze in de jaren 1966-68 voor Rotterdam maakte.

Ze exposeerde meer dan eens samen met de schilder Kees Verweij met wie ze heel lang bevriend was.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard