Logo Huis voor de Kunst

Willem van Nieuwenhoven

Bekijk als

Willem van Nieuwenhoven (Rotterdam 1879 - 1973 Laren) is een vandaag de dag nauwelijks nog bekende schilder van portretten, landschappen, interieurs, stillevens en figuurstukken. Geboren in Rotterdam en opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten aldaar, vestigde hij zich na een kort verblijf in Heeze, Brabant in Laren (N.H.). Daar kocht hij in 1910 aan de Lagevuurscheweg een groot stuk land om er een huis met atelier op te bouwen. Met uitzondering van zijn laatste jaren, toen van Nieuwenhoven in het Rosa Spierhuis verbleef, zou hij hier zijn hele leven wonen.
Van Nieuwenhoven was in de Larense kunstwereld een van de minder opvallende figuren. Wel was hij lid van de zogenaamde "Club van 10 van Hamdorff", genoemd naar hotel Hamdorff aan de Brink, waar deze groep kunstenaars samenkwam.

In het gebruik van een uiterst verfijnde schildertechniek als middel om zich te meten met de kunst van de oude meesters, kon van Nieuwenhoven bogen op een lange artistieke traditie. Een van de bekendste voorgangers hierin was Balthasar Denner, die met schilderijen als Portret van een oude vrouw, 37 x 31 cm in de collectie van de Hermitage in St. Petersburg, eveneens duidelijk getuigenis aflegde van zijn bewondering voor Rembrandt.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard