Logo Huis voor de Kunst

Rolf Dieter Meyer-Wiegand

Bekijk als

De Duitse schilder Rolf Dieter Meyer-Wiegand (Krefeld 1929 - 2006 Keulen) was een bescheiden mens en kunstenaar. Hij werd geboren in een artistiek milieu waar vooral muziek een belangrijke rol speelde. De passie van Meyer-Wiegand lag vooral op het gebied van de schilderkunst maar het naar buiten treden met zijn werk lag niet in zijn aard. Afgeschrikt door de hardheid van de wereld van de kunsthandel leefde hij eerder een teruggetrokken kunstenaarsleven. Zijn grote steun en toeverlaat was zijn vrouw Marianne, zijn Muze en rots in de branding.

Het oeuvre van Meyer-Wiegand past het beste in de traditie van de Düsseldorfer Schule. Zijn directe omgeving was zijn onderwerp. Geen grote inhoudelijke of verhalende thema's maar leven en landschappen uit zijn eigen wereld. Meestal dicht bij huis, het landschap langs de Rijn of het leven op het platte land, soms stadse taferelen of havengezichten maar vrijwel allemaal met een gevoel van weemoed naar vervlogen tijden weergegeven. Eenzelfde gevoel van weemoed herkennen we in de talrijke portretten die hij schilderde, meestal met zijn vrouw als onderwerp. Hij plaatst haar in de regel in een sfeer van het fin de siècle, een periode vol van inspiratie voor Meyer-Wiegand, met name door de grote voorbeelden in de Franse schilderkunst. Ook de talrijke werken met scènes die zich afspelen langs de Duitse draf-en renbanen ademen juist die sfeer. Hoewel hij redelijk veel in Europa heeft gereisd en zeker in Nederland bronnen voor zijn landschappen heeft gevonden blijft de schilder trouw aan zichzelf, trouw aan zijn herkenbare stijl zonder zich te verliezen in de modernismen van een kunstwereld waar hij weinig of geen affiniteit mee voelde.

De bescheidenheid van Meyer-Wiegand komt misschien nog wel het meest tot uiting in het formaat waarop hij het liefste werkte. Verreweg het grootste gedeelte van zijn oeuvre is geschilderd op heel kleine paneeltjes. Het zijn subtiele registraties van wat zijn oog heeft gezien, van de sensaties die hij beleefde bij het schilderen. Fijnheid en elegantie, de puurheid van de natuur, het bruisende van stad en industrie, alles gevangen binnen de kaders van die kleine plankjes waarop Rolf Dieter Meyer-Wiegand het leven wist stil te leggen.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard