Logo Huis voor de Kunst

Hendrik Willem Mesdag

Bekijk als

Hendrik Willem Mesdag (Groningen 1831 - 1915 Den Haag) was de zeeschilder van de Haagse School. Aanvankelijk was hij werkzaam op het bankierskantoor van zijn vader in Groningen. Pas na 1866 legde hij zich geheel toe op de kunsten. Na een tijdelijk verblijf in Oosterbeek en Brussel vestigde hij zich in 1869 in Den Haag. Hij werd direct geboeid door het strand, de zee en het leven van de Scheveningse vissers. Hij is dan ook beroemd door het schilderen van het Panorama van Scheveningen in 1880-1881, dat tegenwoordig in het museum 'Panorama Mesdag' in Den Haag te zien is.

In 1903 schonk Mesdag zijn kunstverzameling aan de Nederlandse Staat [Rijksmuseum Mesdag te Den Haag]. Een groot aantal werken uit Mesdags verzameling waren tijdens zijn leven op verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder in de Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Arti et Amicitiae Amsterdam (1892) en Pulchri Studio, Den Haag (1900).

Mesdag was getrouwd met de eveneens verdienstelijke schilder Sientje Mesdag-van Houten en was een neef van de beroemde schilder Laurens Alma-Tadema.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard