Logo Huis voor de Kunst

Johan Hendrik van Mastenbroek

Bekijk als

Voor de jonge Johan Hendrik van Mastenbroek (1875 - Rotterdam - 1945) lag de schilderkunst altijd binnen handbereik. Hij groeide op in het gezin van vader Jan van Mastenbroek die zelf geen onverdienstelijk schilder was. Een academische opleiding heeft J.H. van Mastenbroek niet gevolgd, hij is voornamelijk autodidact, al zal hij wel het nodige van zijn vader hebben meegekregen.

Waar vader hoofdzakelijk landschappen met vee schilderde, legt zijn zoon juist het accent op het water en de mensen die er op en mee werken. Zo wordt de Rotterdamse haven met al haar activiteiten een van zijn lievelingsonderwerpen. Daarnaast is het vooral aan Van Mastenbroek te danken dat de Zuiderzeewerken op een heel treffende manier in schets, aquarel en olieverf zijn vastgelegd. Meer nog dan het imponerende water is het de schilder om de menselijke bedrijvigheid te doen.

Hij zoekt af en toe de rust van de landelijke- en huiselijke omgeving op, de verre horizon maakt plaats voor een wereld die wat dichterbij ligt. Met het vorderen van de jaren zijn de ontberingen die zo horen bij het leven van de plein-air schilder misschien wat minder aantrekkelijk maar de schilderpassie is er niet minder om

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard