Logo Huis voor de Kunst

Jozef Israëls

Bekijk als

Jozef Israëls (Groningen 1824 - 1911 Den Haag) was van Joodse afkomst en was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Hij was naast schilder ook etser en schrijver en maakte lithografieën.

Israëls kreeg vanaf zijn elfde les van landschapschilder J. Bruggink, die verbonden was aan de Academie Minerva te Groningen.Hij was nog maar net achttien jaar, toen hij in de leer ging bij Jan Adam Kruseman te Amsterdam en bij Jan Willem Pieneman. Met uitzondering van een paar onderbrekingen, bleef hij er tot 1871 wonen. Hierna werkte hij in Den Haag. Van 1845 tot 1847 verbleef hij in Parijs. In het atelier van de Franse François-Édouard Picot werd hem het romantische historieschilderen bijgebracht. Hij studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs en ontmoette er Johan Jongkind en de schilders van Barbizon.Terug in Den Haag waren het zijn voorstellingen van eenvoudige mensen, vooral uit het vissersleven van Zandvoort en Katwijk, die tot zijn roem zouden leiden.

Na 1871, toen hij in Den Haag ging wonen, raakte hij nauw bevriend met Hendrik Willem Mesdag. Ze waren samen betrokken bij de oprichting van de Hollandsche Teekenmaatschappij in 1876 en speelden een voorname rol in de Haagse Pulchri Studio.

Tot 1885 leidde hij zijn zoon Isaac Israëls op, die geboren was in 1865. Na 1885 ging Isaac zijn eigen weg in Amsterdam en werd er net als George Breitner een van de Amsterdamse Impressionisten.

Israëls maakte een reis in Spanje van 1897 tot 1898 en schreef hierna zijn reisverhaal, aan de hand van zijn talrijke tekeningen. Hij werd in 1879 ridder van de kroonorde van Italië. Als pseudoniem gebruikte hij J. Maalman. Israëls had veel leerlingen, waaronder David Artz en Bernard Blommers.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard