Logo Huis voor de Kunst

Charles-François Daubigny

Bekijk als
Charles-François Daubigny (15 februari 1817 - Parijs - 19 februari 1878) is een schilders van de school van Barbizon, welke wordt beschouwd als een belangrijke voorloper van het Impressionisme.
Daubigny werd in een familie van schilders geboren en werd door zijn vader Edmond François Daubigny en zijn oom Pierre Daubigny onderwezen.
Aanvankelijk schilderde Daubigny in een traditionele stijl, maar dit veranderde na 1843, toen hij zich in Barbizon vestigde om buiten in de natuur te werken. Op zijn beroemde boot Botin schilderde hij langs de Seine en de Oise. In 1866 bezocht Daubigny Engeland, om uiteindelijk vanwege de Frans-Pruisische oorlog in 1870 terug te keren. Intussen had hij Londen Monet ontmoet, en samen vertrokken ze naar Nederland. Later, in Auvers, ontmoette hij Cézanne, ook een belangrijke impressionist. Aangenomen wordt dat de twee jongere schilders beïnvloed zijn door Daubigny.

Daubigny's meest ambitieuze doeken zijn 'Printemps' (1857), in het Louvre, 'Bord de la Cure, Morvan' (1864), 'Villerville sur Mer' (1864) en Auvers-sur-Oise (1868). De Franse regering benoemde Daubigny tot officier van het Legion d'Honneur.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard