Logo Huis voor de Kunst

Bernardus Johannes Blommers

Bekijk als

Bernardus Johannes Blommers (1845 - Den Haag - 1914) behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Haagse School. Zijn interesse gold met name voor het Scheveningse vissersleven, dat hij in talloze interieurs en duin- of zeegezichten met figuren vastlegde. Vooral moeder en kind scènes hadden zijn voorkeur. In tegenstelling tot de vaak door een zware stemming beheerste schilderijen van vissers door Jozef Israëls, zijn de composities van Blommers steevast opgeruimd en vrolijk van sfeer. Bij Blommers zijn de vissers en boeren weliswaar arm, maar altijd opgewekt en harmonisch in hun samenzijn.

Blommers studeerde aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag onder Christoffel Bisschop. Zijn eerste succes oogstte Blommers al in 1865 met het schilderij 'Schevenings Binnenhuis', dat op de Tentoonstelling van Levende Meesters een ereplaats kreeg. Even later leerde Blommers Jozef Israëls kennen, met wie hij zijn hele leven bevriend zou blijven.

Blommers succes groeide niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland en vooral in Amerika. In 1880 liet hij in Scheveningen de villa 'Johanna' bouwen, waar hij samen met zijn vrouw vele buitenlandse gasten ontving. Vooral bestuurlijk heeft Blommers veel betekend voor de kunst van zijn tijd. Hij was actief bestuurslid van kunstenaarsvereniging Pulchri in Den Haag en oprichter van de Nederlandsche Teekenmaatschappij. In 1904 reisde hij met zijn vrouw naar Amerika, waar hij door de toenmalige president Theodore Roosevelt werd ontvangen.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard