Logo Huis voor de Kunst

Aimé Jules Dalou

Bekijk als

Aimé-Jules Dalou (1838 - Parijs - 1902) woonde een groot gedeelte van zijn leven in Parijs. Zijn eerste lessen kreeg hij aan de Petite École, een gratis alternatief voor de École des Beaux d'Arts. Hij werd door de beroemde beeldhouwer Jean-Baptiste Carpeaux (1827-1875) opgemerkt als talent en hoewel hij afkeer had van een formele opleiding, bracht Dalou tot 1857 drie jaar door aan de École des Beaux d'Arts. Zijn eerste echte succes kwam in 1869 toen zijn inzending naar de Salon "Daphins en Chloe" door de staat werd aangekocht.

In 1870 brak Dalou definitief door toen hij zich een periode bezig ging houden met genrestukken, waarin de onderwerpen vaak eigentijdse vrouwen waren, belast met huishoudelijke taken zoals handwerken en het zorgen voor kinderen.

Na de Franco-Pruisische oorlog ging Dalou op eigen initiatief in ballingschap naar Engeland. Daar ontving hij opdrachten voor een aantal monumenten van het Engelse Koningshuis en van overheidsinstellingen. Dit zou zijn oordeel over het eigen kunnen voor eeuwig veranderen.
Dalous terugkeer naar Parijs werd door de installatie van 'Triomphe de la République' op de Place de la Nation gemarkeerd. Hij liet vervolgens het succesvolle genre onderwerp achter zich en richtte zich voornamelijk op monumentaal beeldhouwwerk. Dalou maakte zo ook monumenten en bustes van prominente politici.

Dalou had een levenslange vriendschap met zijn rivaal Auguste Rodin, voor wiens portret hij op de Salon van 1884 veel lof ontving.

Op dit moment is er geen werk van deze kunstenaar beschikbaar

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard